dimarts, 27 de maig del 2014

1890: el viatge de Paul Nadar al Turquestan

Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910), conegut popularment com Paul Nadar, va ser un periodista, il·lustrador, caricaturista i fotògraf francès. A Nadar es deuen desenes de retrats d'amics, artistes i personalitats de la seva època (com Charles Baudelaire, Sarah Bernhardt, Camille Corot, Eugène Delacroix, Peter Kropotkin, Franz Liszt, George Sand, Ernest Shackleton o Jules Verne); així com les primeres fotografies aèries de la història l'any 1856 realitzades amb una càmera fotogràfica des d'un globus aerostàtic. També va ser el primer fotògraf a realitzar fotografies amb llum artificial aconseguint captar imatges de les catacumbes de París.

L'any 1890, Paul Nadar, cansat potser de la seva sedentària carrera de fotògraf parisenc, decideix emprendre un viatge entre Turquia i el Turquestan. Així, es pujaria al mític Orient Express que unia París amb Turquia, amb l'objectiu d'arribar a Constantinoble (l'actual Istanbul) i des d'alla creua el Caucas a través de Tbilissi (en l'actual Geòrgia) i Baku (en l'actual Azerbaidjan), passant després al Turquestan Rus (actualment territoris de Turkmenistan i Uzbekistan).


Va visitar la regió durant dos mesos i mig, al principi en tren, seguint les vies del ferrocarril transcaspi, per després continuar el seu viatge amb cotxe de cavalls.Aquest periple el portaria a ciutats com Samarcanda  o Taixkent (Uzbekistan), on va retratar escenes de la vida quotidiana, paisatges, monuments, etc.



D'aquests més de dos mesos de viatge sortirien més de mil imatges, fotografies que es van realitzar tant en plaques de vidre de format 30 × 40 com amb el nou sistema de rodet i pel · lícula amb càmera Kodak . Aquestes instantànies són fonamentals a més de pel seu caràcter històric per la bellesa d'unes imatges que van copsar una la quotidianitat d'una època cultural i social única.


Per als que estigueu interessats en saber més sobre aquest increïble viatge a finals del XIX, podeu visitar el lloc en línia que la Médiathèque de l'architecture et du patrimoine l'ha dedicat a aquest viatge, on es pot consultar un important nombre de fotografies organitzades per països i temàtica. També us recomano:

- L'article "Nadar y su viaje al corazón de Asia Central" de Javier F. Negro publicat al diari Diagonal.

- L'article "El Turkestán de Paul Nadar" de la web Sales de Plata.

- El llibre de fotografies "L'Odyssée de Paul Nadar au Turkestan, 1890".

- L'article "Paul Nadar. From Turkey to Turkestan. 1890" a la web de l'agència de viatges Orexca.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...