Visites imprescindibles

Des de El Bloc dels Viatges us recomanem 5 visites imprescindibles, a més d'altres que podeu consultar a Altres visites imprescindibles. Les cinc més destacades són aquestes:

1.- El mausoleu de Tamerlà és un dels edificis que conformen el complex funerari conegut com Gur e Amir ("Tomba del Emir"), dins de la pròpia ciutat de Samarcanda. L'expansió dels mongols cap a Àsia occidental va estar protagonitzada per Amir Timur, conegut a Occident per Tamerlà, fundador del Imperi timúrida. Cap d'una tribu turc-mongòlica que va conquistar el Iran, Mesopotàmia, Síria i l'Àsia Menor i va baixar fins a l'Índia fent de la seva organització tribal un imperi mundial.

Amir Timur volia completar el somni de restaurar l'imperi del seu predecessor Gengis Khan. Malgrat la seva temible fama, va ser un gran promotor de les arts i el responsable d'originar un renaixement cultural i artístic promogut des de la seva capital, Samarcanda, reconstruïda per ell mateix. Va portar als millors artistes del moment en Orient i Occident per aixecar-la i convertir-la en la seva època en la ciutat més bella de tota Àsia.

Podeu saber molt més de Gur e Amir amb la lectura de la Maledicció de Tamerlà


2.- Uns suaus turons coronats per més de trenta mausoleus i criptes i un cementiri musulmà formen Shahr-i-Zindah ("Tomba del Rei Viu"). Explica la llegenda que Qusam ibn-Abbas, un cosí del profeta Mahoma, introductor de l'Islam a Àsia Central, pregava en aquest lloc quan va ser decapitat per un infidel, però sostenint el seu cap entre les mans es va dirigir a una tomba on va continuar amb vida (i encara es comenta que allà segueix) convertint aquest lloc en el seu santuari i lloc de peregrinació dels fidels.

Serà en el segle XV quan arribarà a ser la necròpolis de la dinastia timúrida (iniciada pel gran Tamerlà) i de les persones destacades de la societat de Samarcanda com l'astrònom Kazi Zade Rumi, la germana de Tamerlán anomenada Shirin Bika Aga, la seva neboda Shadi Mulk Aga o el general del seu exèrcit, Amir Burunduk.3.- Registan. Al voltant d'una gran plaça, el centre medieval de Samarcanda, es troben tres impressionants madrasses.A l'oest, la madrassa de Ulugh Beg (1420) és un homenatge a l'estudi, a les ciències, a la filosofia i a l'astronomia i, davant, observant-la amb l'afecte dels descendents, es troba la madrassa de Sher-Dor (1636) amb els seus dos rugents lleons (o tigres) que il·luminen els capvespres amb daurat esplendor. Enmig de les dues i envoltant la plaça, la madrassa Tilla Kari (1660) acomiada els últims raigs de sol des de la seva delicada cúpula blau.4.- L'Observatori astronòmic Gurkhani Zij es va construir l'any 1428 per Ulugh Beg, net de Tamerlà i breu sobirà de l'imperi timúrida. En aquest lloc destaca l'immens sextant de gairebé quaranta metres de radi que va servir per calcular la posició dels estels en el firmament, els solsticis o l'eclíptica, i per elaborar segurament el millor catàleg estel·lar de l'edat mitjana, el Zij-i-Sultani, on es detallen 1.018 estrelles. Però a més, Ulugh Beg va calcular amb extraordinària precisió la durada de l'any sidèri amb un lleuger error de només 58 segons. Espectacular per la seva època...

Per cert, aquest video és en uzbek però segur que el trobareu prou entenedor i la bellesa de les imatges el farà breu...

5.- Sopar en una casa particular. No podem marxar d'aquesta ciutat sense tastar la cuina de l'Uzbekistan i especialment gaudir del "plov" de Samarcanda acompanyats amb la reconeguda hospitalitat i bon humor de la seva gent. Actualment, algunes famílies obren les portes de casa seva per acollir els visitants i crear una vetllada inolvidable. No és pas fàcil trobar una casa d'aquestes característiques (ja que són negocis força efímers) i la millor manera és fer una consulta amb una persona de confiança allà on ens allotjem...

I si voleu saber més sobre restaurants recomenats o quines especialitats tastar podeu consultar l'apartat de gastronomia d'aquesta mateixa Guia.I recordeu que també hi ha una secció amb el nom d'Altres visites imprescindibles, on trobareu molts més espais que heu de visitar a "una de les ciutats més belles i perfectes del món".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...