dilluns, 15 d’octubre del 2012

El plov, el plat nacional de l'Uzbekistan


El plov és un dels plats més populars a l'Orient Mitjà i Àsia Central, essent amb tota propietat el plat nacional de l'Uzbekistan on s'han desenvolupat mil i un matisos segons les seves regions i productes... El sentit del plov va molt més enllà d'un plat a menjar o d'una delícia gastronòmica per haver-se convertit en un plat que forma part de tot l'univers vital dels uzbeks i els acompanya en festes i tradicions. Es serveix tant en la celebració del naixement com en els aniversaris o en el menjar d'exèquies. No hi falta en els grans banquets nupcials com no pot faltar com a mostra d'hospitalitat, quan, des de la família més humil a la més adinerada, tenen un convidat d'honor a la taula. I òbviament, és un dels plats principals de la cuina uzbeka en els àpats de cada dia...

Encara que inicialment pugui semblar un plat sense gaire encant no és pas així, ja que només a la cuina uzbeka compte més de seixanta receptes d'aquest arròs i hem de tenir present que amb diferents ingredients el podem trobar per tota Àsia Central i des de l'Àfrica a l'Orient d'Àsia amb altres noms com "pilaf", "pilau"," pilafi", "pilov" o "polov".

I de fet, a cada regió de l'Uzbekistan el plov té la seva pròpia manera de preparació, i diuen que els bons "gourmets", experimentats coneixedors de la cuina nacional de l'Uzbekistan, poden descobrir a cegues a quina regió pertany cada tipus de plov: Samarcanda, Taixkent, Khorezm, Kashkadariya, Bukharà o Fergana.


A més, els plovs es distingeixen per la festivitat en que es cuinen, així els nupcials acostumen a ésser les més suculents i amb més quantitat d'arròs i condiments.

Però, potser ja us preguntareu que condiments trobem en el plov ? Doncs, malgrat cada regió fa ús de diferents estris en la seva preparació i es poden trobar algunes importants diferències en els ingredients emprats podem dir que en un "autèntic" plov ha de constar: arròs, carn de xai, ceba, pastanaga, all i espècies (pebre negra, comí, etc.). Tanmateix, en ocasions no es prepara amb arròs sinó amb blat, faves o fideus o en d'altres la carn és de vaca, pollastre, faisà, guatlla o "kazi" (la carn del cavall). 

I per aquells que els pugui interessar saber més del plov,  properament faré una entrada dedicada especificament al plov de Samarcanda, la seva recepta i història, però de moment, per fer boca, us convido a llegir aquesta entrada sobre la gastronomia uzbeka on es pot veure com es prepara aquest deliciós plat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...