dilluns, 31 de març del 2014

Samarcanda: el rostre més bell

“De vegades, a Samarcanda, al capvespre d'un dia lent i trist, els ciutadans ociosos van a passejar per l'atzucac de les dues tavernes, prop del mercat dels pebres, no per a degustar el vi d’herbes de Sogdián, sinó per espiar anades i vingudes o fer la guitza a algun bevedor un xic alegre, al que arrossegaran per la pols, cobriran d'insults i condemnaran a un infern el foc del qual li recordarà fins a la fi dels segles el reflex vermell del temptador vi. D'un incident semblant naixerà el manuscrit de les Rubaiyyat a l'estiu de 1072. Omar Jayyam té vint-i-quatre anys i fa poc temps que va arribar a Samarcanda... Aquest sublim relat de l'escriptor libanès Amin Maalouf m'havia portat fins a Samarcanda. Feia poques hores de la meva arribada, i la primera impressió era propera a la decepció al no trobar ni un laberint de foscos carrerons ni tavernes plenes de vida..."

Amb aquests mots d'Amin Maalouf comença el meu article "Samarcanda: el rostro más bello", el segon capítol de la sèrie en castellà "Uzbekistán: Cuenta la leyenda...", publicat a la revista de viatges "Fronteras de Papel" i que està format també pels articles: "Bujara, la lenta arena del reloj" i "Khiva, un oasis entre desiertos".

Una aproximació des de l'òptica del viatger que arriba a la ciutat mil·lenària de Samarcanda i gaudeix de la seva màgia (continuar llegint).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...