dimecres, 12 de setembre del 2012

Uzbekistan als Jocs Olímpics de Londres 2012

Uzbekistan va guanyar quatre medalles en els Jocs de Londres 2012. Encara que sembli una petita fita per aquest país, els atletes de l'Uzbekistan, que van aconseguir una d'or i tres de bronze, han estat rebuts com a grans herois nacionals.


En el total des de que Uzbekistan participa com a país independent en els Jocs Olímpics d'Estiu, l'any 1996 als Jocs d'Atlanta (Estats Units), el nombre de medalles guanyades pels seus atletes han estat de vint-i-una, en concret, cinc medalles d'or, cinc de plata i onze de bronze en aquests anys. Els atletes uzbeks van guanyar dues medalles en els Jocs d'Atlanta: una de plata (judo) i una medalla de bronze (boxa). El 2000, a la ciutat australiana de Sydney, Uzbekistan va guanyar quatre medalles: una d'or (Muhammadqodir Abdullaev en boxa), una de plata i dues de bronze. En els Jocs Olímpics d'Atenes 2004 Uzbekistan va obtenir cinc medalles, de les quals dues van ésser d'or, la del lluitador d'estil lliure Artur Taymazov  i la del lluitador de grecorromana Aleksander Dokhturashvili. A Grècia, Uzbekistan també va guanyar una de plata i dues medalles de bronze.

Quatre anys després, a Beijing, Uzbekistan va guanyar sis medalles: una medalla d'or, dues de plata i tres de bronze. Artur Taymazov va guanyar de nou, i per segon cop,  la medalla d'or per l'Uzbekistan. I aquest any 2012 a Londres, de nou el gran guanyador de l'equip olímpic fou Artur Taymazov, medalla d'or en la competició de lluita d'estil lliure en la categoria de pes de 120 kg, convertint-se d'aquesta manera en tres vegades campió olímpic. Les medalles de bronze d'Uzbekistan es van guanyar en judo, boxa i en la competició de lluita d'estil lliure.

 
Rishod Sobirov va guanyar la primera medalla de bronze de l'Uzbekistan a les competicions de judo en la categoria de pes de 60 kg. Molts esperaven que guanyaria la medalla d'or, però va repetir la seva gesta dels Jocs Olímpics de Beijing on també fou plata.

Uzbekistan havia posat grans esperances en la competició de boxa, però el dues vegades campió del món Abbos Atoyev va perdre a la semifinal davant el japonès Ryota Murata i es va haver de consolar amb la medalla de bronze. I per acabar el que fou medallista de plata dels Jocs Olímpics de Beijing, Soslan Tigiev, va guanyar la tercera medalla de bronze de l'Uzbekistan en la lluita lliure en la categoria de pes de 74 kg tot i perdre en quarts de final.

Com en gran part dels països participants els guanyadors han estat rebuts en el seu país amb reconeixements honorífics com els títols de d'"Orgull d'Uzbekistan" o "Heroi Nacional".



Em pregunto el per què de l'èxit d'aquest país en aquestes disciplines esportives... i tres respostes em venen a la ment, i si en teniu d'altres no dubteu en fer un comentari...:

Durant segles s'ha dit que el poble uzbek és solidari, humanitari i que lluita ferament, potser per això aquests esports sintetitzen els seus trets culturals ? També, cal tenir present que segons la tradició ja fa més de tres milenis que els uzbeks practiquen el kurash, una de les arts marcials més antigues, basada en el respecte i el coratge amb l'adversari i amb certes similituds amb disciplines olímpiques com el judo o la lluita... i una tercera proposta, la planificació esportiva dels darrers anys envers algunes especialitats... cal recordar que també tenen (i van tenir en temps soviètics) grans atletes en el camp de la gimnàstica o l'atletisme... qui sap ?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...