dilluns, 4 de febrer del 2013

El Barukh i la Khanna es casen: Una boda jueva de fa 140 anys a Samarcanda


Gràcies al bloc Israel's History - Picture a Day avui us puc mostrar les imatges de la boda jueva de Barukh i Khanna que va tenir lloc a la Samarcanda de fa 140 anys.

A principis del mes de maig del 2012 s'han descobert un seguit de fotografies a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units on es mostra la vida de la comunitat jueva a Samarcanda de mitjans i finals del segle XIX, uns 140 anys enrere. Així, hi ha fantàstiques imatges de nens jueus a l'escola, de la vida en família, de les tradicions religioses, dels espais d'oració i d'altres. I avui us volia mostrar un grup d'imatges dedicat al casament d'una jove parella, el Barukh i la Khanna que va tenir lloc l'any 1870.

Abans d'explicar alguns detalls de la boda us volia presentar breument els "Jueus Bukharians" (o "Jueus de Bukharà"). La tradició ens explica que ja en temps del Rei David, deu segles abans del naixement de Crist, hi havia jueus que van començar a viatjar a Àsia Central per treballar com a comerciants. Posteriorment, la comunitat jueva centralàsiatica actual ens parla que al cor d'Àsia Central, a Bukharà, van arribar la tribu de Neftalí i de la tribu d'Issacar, de les tribus perdudes d'Israel (s.VII aC) i finalment una tercera onada dels jueus que van arribar a Àsia Central es tenen per descendents dels israelites que mai va tornar de la captivitat babilònica (s.V aC).



Sigui com sigui, de temps immemorials, existeix una nombrosa comunitat jueva a tota l'Àsia Central, que amb el pas dels segles ha anat oscil·lant en número i visibilitat, i que ha rebut el nom genèric de "Jueus Bukharians" per haver estat a l'emirat de Bukharà (Uzbekistan i Tadjikistan a l'actualitat) el seu nucli més destacat. En concret, a l'Uzbekistan, les majors concentracions es trobaven (i/o es troben) a Taixkent, Samarcanda, la mateixa Bukharà i Khokand, mentre que a Tadjikistan, es concentren a la seva capital Duixanbé. Un nombre més petit va viure a Rússia, Kazakhstan, Turkmenistan, Afganistan, Kirguizistan i algunes altres pobles de l'antiga Unió Soviètica.

Durant segles van estar allunyats de les altres comunitats del món jueu i van viure força aïllats de qualsevol relació amb els seus germans de fe, tanmateix, van sobreviure mantenint els seus orígens israelites i les seves tradicions en entorns que habitualment van estar pocs receptius, sinó, francament hostils a la seva religió. Estan considerats com un dels més antics grups etno-religiosos d'Àsia Central i amb els anys han desenvolupat la seva pròpia cultura.

Fou doncs, el 1870,  quan dos joves jueus de Samarcanda es van casar seguint les tradicions nupcials del seu poble... i aquí tenim algunes imatges de la celebració:


En la imatge superior veiem la reunió del nuvi i de la núvia (amb presència dels pares de la núvia) abans del matrimoni.


En aquesta nova imatge superior veiem com el la núvia i el nuvi es situen per sota d'un talit (txal usat durant la liturgia) que actua com txuppa (dosser sota el qual una parella jueva es situa de peu durant la cerimònia del seu casament). Khanna és la diminuta figura amagada parcialment sota un "burqa" (segons indica el la títol original de la fotografia). L'home del centre estén una copa de vi com a part de la cerimònia (sheva brajot). Les dues mares, amb turbants al cap es troben situades en els costats de la núvia i el nuvi.


I per acabar, us volia mostrar la signatura de la ketubà, el contracte de matrimoni. La núvia i el nuvi són a sota del talit, amb les seves mares a banda i banda.

Podem veure algunes imatges més d'aquesta celebració en aquest enllaç. En resum, una història, que gràcies a la fotografía, ens mostra una petita part d'un altre rostre de Samarcanda i la seva gent, que avui, amb petites diferències, encara podem descobrir al caminar pels carrerons del "call jueu" de la mil·lenària ciutat... però això ja serà una altra història....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...