divendres, 22 de juny del 2012

Recomenacions literàries

Res millor que llegir algun d'aquests tres llibres per anar acostant-se a la història i l'actualitat de Samarcanda i l'Uzbekistan:

Samarcanda” (Alianza Editorial, 2003 / Ed. Proa, 1997) d’Amin Maalouf .

Una novel·la històrica fascinant on es creuen la vida de tres personatges claus en la història de la Pèrsia medieval: el poeta, filòsof i astrònom Omar Jayyám, autor de les famoses “Ruba’iyyat”, el gran visir Nizam el-Molik, i el fundador de la “secta dels assassins” Hassan Sabbah, una delícia de lectura…

A més de ben segur, desprès de la seva lectura començareu a descobrir i apassionar-vos per la singularitat d'Omar Jayyám, un exemple d'aquells erudits personatges que encara són força desconeguts per la majoria de la població.
 
Avicena o la ruta d’Esfahan“ (Ed. 62, 2002 / Ed. Zeta, 2006), de Gilbert Sinoué.

Relat històric dedicat a Avicena (Ibn Sina), una de les màximes figures del pensament universal (pare de la medicina, científic i filòsof), a través de la narració del seu deixeble preferit, Abú Obeid el-Jozjani, que el va acompanyar en el seu pelegrinatge des de la seva Bukharà natal durant vint-i-cinc anys per terres d’Iran i Àsia Central. Una novel·la on s’entrecreuen la guerra i la pau, la passió i la política, la ciència i el somni. Una meditació sobre el món i sobre l’home.

El corazón perdido de Asia“ (Ed. RBA, 2008) de Colin Thubron.

Al sud de Rússia, envoltades per les muntanyes, l’estepa i el desert, es troben les cinc repúbliques centreasiàtiques de l’antiga Unió Soviètica (creades artificialment per Stalin) que es van independitzar de Moscou a començaments dels 90: Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazakhstan i Kirguizistan. A la primavera de 1992, el britànic Colin Thubron va iniciar un viatge de quatre mesos per Àsia Central, en un moment en què l’antic ordre es desfeia a trossos… i en mostra un retrat de gent i llocs, un relat amè que dibuixa un mapa esquitxat aquí i allà d’erudició però també d’un profund lirisme i, fins i tot, de certa tristesa.

Per aquells i aquelles que us agradi la narrativa històrica els dos primers de ben segur que us interessaran, mentre que el tercer forma part de la rica literatura de viatges amb el relat de les experiències i aventures de l’autor… Per cert, hi ha tant versió en català com en castellà dels dos primers i únicament en castellà del tercer… i també existeixen les versions ebook dels tres llibres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...