dimecres, 4 d’octubre del 2017

Marco Polo a Samarcanda

- LII – De la gran ciutat de Samarcanda

"Samarcanda és una gran i noble ciutat. Els habitants són cristians i sarraïns, i són vassalls del nebot del Gran Khan, que, no obstant això, no és el seu amic, ja que diverses vegades ha provat la seva enemistat cap a ell. És el veritable amo. Us explicaré un gran miracle que va succeir en aquesta ciutat.

Fa en veritat poc temps que Ciagatai, germà carnal del Gran Khan, es va fer cristià. Era senyor d'aquesta regió i de diverses altres comarques. Quan els cristians de la ciutat de Samarcanda van saber que el seu senyor era cristià, omplint-se d'alegria i van construir en aquesta ciutat una gran església en honor a Sant Joan Baptista.

Van prendre un bell tros de pedra que pertanyia als sarraïns i el van posar com a pilar a una columna que hi havia al mig de l'església i que sostenia la volta de la mateixa. Més va succeir que Ciagatai deixar d'existir, i quan els sarraïns van saber que havia mort, irats per saber aquesta pedra era a l'església cristiana, es van dir que la prendrien per força. El que els era molt fàcil, ja que sobrepujaven quinze vegades en nombre als cristians.

Llavors les persones principals entre els sarraïns van anar a l'església de Sant Joan, van exposar els seus títols davant els cristians i els van exigir la devolució del pilar. Els cristians van replicar que li donarien tot allò que volguessin, però els suplicaven els deixessin aquesta pedra, ja que seria gran llàstima es la traguessin de l'església.

Els sarraïns van replicar que no volien ni or ni tresor, sinó aquesta pedra a totes passades. El comandament i senyoriu pertanyia a aquest nebot del Gran Khan. Aquest va ordenar que d'aquí a dos dies fora retornada la pedra als sarraïns. I quan aquesta ordre va arribar als cristians, van treure foc pels queixals i no van saber què fer ... Però es va produir el miracle que us explicaré:

Quan va arribar la matinada del dia fixat, la columna que descansava sobre el pilar, per voluntat de nostre Senyor Jesucrist es va apartar del pilar i es va elevar en l'aire gairebé a tres pams de terra, i així es va sostenir, com si la pedra hagués estat sota. Des d'aquell dia la columna va quedar suspesa, i així roman encara, el que per tots va ser considerat un gran miracle.

Deixem això per explicar les particularitats d'una província anomenada Yarcan".

El llibre de les meravelles, Marco Polo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...