Info Bàsica

La República de l'Uzbekistan  és un estat de l' Àsia Central que limita al nord amb el Kazakhstan, a l'est amb el Kirguizistan i el Tadjikistan i al sud amb l'Afganistan i el Turkmenistan. La capital és Taixkent (dos milions d’habitants) que durant molts segles fou un punt de pas important en la Ruta de la Seda i actualment, és el principal centre econòmic i cultural de l'Uzbekistan. El seu nom procedeix del turcman i vol dir “ciutat de pedra”. Altres ciutats importants són Samarcanda (596 mil habitants), Andijan (324 mil hab. a la vall de Fergana), Bukharà (247 mil hab.), Nukus (200 mil hab. i capital de la República Autònoma del Karakalpakistan), Termez (140 mil hab.) i Urgench (139 mil hab. i que té a pocs quilometres Khivà). 

L'Uzbekistan és el país més poblat de l'Àsia Central. Els seus més de 27 milions d'habitants, concentrats al sud del país, són gairebé la meitat de la població total de la regió. Els uzbeks són el grup ètnic dominant. Altres grups ètnics inclouen els russos (un 5.5%) i els tadjiks (entre el 5% i el 30%- hi ha discussió sobre aquest tant per cent- concentrats majoritàriament en les zones de Bukharà i Samarcanda on són entre el 20 i el 30 % de la població).

+ info bàsica: Uzbekistan (cat) 
+ info bàsica: Amu Daria assocació (cat)

L’any 334 aC. Alexandre el Gran, va iniciar la conquesta de l'imperi Persa i la Sogdiana va córrer la mateixa sort que la resta de l'imperi. Posteriorment, es van succeir imperis i cultures d’una riquesa extraordinària, com l’Imperi Kushan (s. I-III - mapa- ), els Sassànides perses, els Köktürks (s.VI-VII), els Xinesos (s.VII - mapa-), els àrabs, els Samànides perses (s IX-XI), la dinastia Qarajanida – d’origen turc-, els mongols de Genguis Khan (mapa), l’Imperi d’Amir Timur –Tamerlà- (s. XIV-XV -mapa-), els primers uzbeks (nom que prové de les tribus nòmades que rebien el nom d’ Ulus Uzbek al s. XV), la creació dels khanats de Khivà, Bukharà i Kokand (a la vall de Fergana) que van existir durant quatre segles, l’arribada de l’imperi rus al segle XIX, l’època soviètica i finalment el 21 de desembre del 1991 es va constituir l’Uzbekistan com a nou estat independent

Després de la seva independència, Uzbekistan es va constituir en una democràcia parlamentària. El país està dirigit des de 1989 per Islam Karimov, antic dirigent del Partit Comunista de la República i fundador del Partit Popular Democràtic d'Uzbekistan.

+ info bàsica: Govern de l'Uzbekistan (ang, rus, uzb)
+ info pels tramits administratius (visats): Ambaixada de l'Uzbekistan a Madrid (esp)

L´Uzbekistan és desèrtic en la major part del seu territori (prop del 80 % del seu territori són el desert de Kizyl Kum: desert de sorra vermella i d'altres com l'altiplà d'Ustyurt ). Hi ha dues zones de relleu ben delimitades: per una banda, les planes centrals, que ocupen quatre cinquenes parts del territori, tallades per petites serralades i les corresponents conques de drenatge, sovint amb marges salins, i gorjes que marquen la discontinuïtat dels cursos d´aigua. La part oriental del país, per l'altra, és molt accidentada in s´hi troben les serralades d´Hissar, Zeravshan i Nura-Tau, totes elles contraforts de les muntanyes del Pamir i l'Alai, amb altituds superiors als 4 500 m, i les serralades de Čatkal, Kuramin i Karzantau, prolongacions de la cadena de Tien-Shan

La cultura del l’Uzbekistan i del Tadjikistan estaven originalment compartides fins que a l’època soviètica es van crear les diferents repúbliques autònomes (RSS de la URSS) que van imposar fronteres artificials i unes noves nocions territorials. En aquest repartició a Uzbekistan van restar les mítiques ciutats de Samarcanda i Bukharà (en gran part d'ètnia tadjik) i la ciutat de Khivà, totes tres importants etapes, plenes d'història i cultura, de la Ruta de la Seda. 

Es pot dir que la cultura uzbek és de les més interessants de tota Àsia destacant la música, la dansa, l'arquitectura, la pintura, la gastronomia i els teixits de l'Uzbekistan, un reflex de la riquesa històrica i humana del país.

+ info bàsica del país: Central Asia Travel (esp)
+ info: Curs bàsic d'uzbek (ang)
+ info: Portal gastronòmic sobre la cuina de l'Uzbekistan (ang)

Samarcanda és la ciutat més mítica de tota la Ruta de la Seda, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, amb un passat gloriós de 2.750 anys d'antiguitat cantat per poetes, lletrats i músics amb epítets com: “Jardí de l'ànima”, ”Mirall del món”, “Pedra preciosa de l'Islam”, “Centre de l'Univers” o “Perla d'Orient”. El centre medieval de Samarcanda és el Registan (“lloc de sorra”) i al seu voltant es troben tres impressionants madrasses: la madrassa de Ulugh Beg (1420) un homenatge a l'estudi, a les ciències, a la filosofia i a l'astronomia, la madrassa de Sher-Dor (1636) amb els seus dos lleons (o tigres) i la madrassa Tilla Kari (1660). Altres monuments, alguns d'ells obres d'art de l'arquitectura timurida, són: l’observatori astronòmic Gurkhani Zij que va construir en l'any 1428 Ulugh Beg, nét de Tamerlà i breu sobirà de l'imperi timúrida, els més de trenta mausoleus i criptes i un cementiri musulmà que formen Shahr-i-Zindah (“Tomba del Rei Vivent”), la mesquita de Bibi Khanum, el mausoleu de Gur-i Amir o les ruïnes d'Afrasiab.

+ info bàsica: Samarcanda (cat)
+ info sobre el complex funerari de Shar-i-Zinda (ang)

Tràmits:

Per viatjar a l’Uzbekistan cal visat (i pels ciutadans espanyols no cal presentar carta d’invitació):

+ El visat es pot obtenir a l'Ambaixada de l’Uzbekistan a Espanya en Madrid (Paseo de la Castellana 45 4º D 28046 Madrid tel. 913101639 – email: consuladodeuzbekistan@gmail.com) on es poden fer aquests tràmits - acostumen a trigar entre una setmana i deu dies, però cal ésser prudents i fer-los amb força temps-.

També existeix el Consolat de l’Uzbekistan a Barcelona (actualment, només en funcions de representació institucional).

+  IMPORTANT: Si existeix Oficina Consular al país d'origen no es pot obtenir el visat a l'aeroport de Taixkent. 

+ aquesta informació és un extracte de l'article Uzbekistan de la web de l'associació Amu Daria +

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...