Aquesta és la GUIA DE SAMARCANDA de El Bloc dels Viatges on trobaràs informació per organitzar el teu viatge a aquesta ciutat: blocs, allotjament,vols, mapes, transports, visites, actualitat, ofertes, consells, etc...
dilluns, 12 de novembre del 2012
Nuhot sho'rva, un restaurant especialitzat
La gastronomia uzbeka, igual que la d 'Àsia Central, és plena de rics ingredients i plats. Les sopes (shurpa, sho'rva, шурпа) són uns dels plats més comuns i la diversitat d'ingredients enriqueix aquesta gastronomia i, com esdevé en molts altres llocs d'Àsia - i del món-, els bons restaurants especialitzats són una bona tria per descobrir la qualitat dels productes i gaudir d'un fantàstic àpat.
Així, a tot l'Uzbekistan, podem trobar restaurants especialitzats en la preparació de sopes que en algunes ocasions podrem distingir gràcies als seus rètols amb fotografies d'aquests plats... I a cada ciutat existeixen com a mínim dos o tres restaurants, igual que cases de té, que són les preferides de la població local i òbviament, Samarcanda no podria ésser menys.
Però abans de recomanar-vos un restaurant que em va fer passar una estona deliciosa volia parlar una mica de la vinculació que la tradició d'aquest país estableix entre el fet d'alimentar-se amb una sopa determinada i la salut, convertint així el que pot semblar l'àpat d'un senzill plat en un valuós esdeveniment "sanitari".
Fou Ibn Sina (Avicenna), filòsof, investigador, pensador i metge, considerat un dels pares de la medicina i el metge més rellevant de l'edat mitjana, el primer que va escriure sobre els efectes terapèutics de la sopa en la salut humana. Ibn Sina, nascut a Khorasan, a prop de Bukharà , va ésser l'autor de més de 450 obres, entre elles el reconegut Cànon de la Medicina, l'enciclopèdia mèdica que va estar el text bàsic per a l'ensenyament de la medicina a Europa durant més de cinc-cents anys. (Per saber més de la vida d'Ibn Sina podeu llegir el llibre de Gilbert Sinoué "Avicena o la ruta d'Esfahan").
Mil anys desprès de la seva mort la gastronomia (i la medicina) uzbeks segueixen tenint molt presents les seves ensenyances. Així, una sopa de xai ben calenta ajuda a curar l'anèmia, el reumatisme, la pneumònia o la tuberculosi; una sopa amb carn magra condimentada amb herbes és ideal per sanar l'úlcera; per desprès d'una operació un bon metge et recomanarà sempre unes poques cullerades de sopa amb puré de vegetals i no hi ha remei cassola millor per després d'una dia de festa que prendre una sopa oliosa i picant.
Bé, com deia abans, els restaurants especialitzats en sopes es poden identificar pels seus rètols i de ben segur això serà el que ens permetrà trobar un bon plat de Nuhot sho'rva (Нухат-шурпа o sopa de carn amb cigrons). En el meu darrer viatge i portat per les recomanacions de Suzanna Fatyan, guia turística de l'Uzbekistan i una enamorada de la seva gastronomia que viatja per tot els país a la recerca dels millors plats i restaurants vaig tenir la sort de poder trobar el rétol que teniu al costat i gaudir d'una deliciosa sopa de carn amb cigrons.
Encara que d'inici sembli un xic complicat, perseverant (i val la pena la recompensa) és molt fàcil de trobar. Aquest restaurant es troba en un carreró just davant de l'estàtua d'Ulugh Beg que hi ha a l'exterior del seu Observatori. El restaurant no és visible des de la carretera, però qualsevol uzbek que es trobi pels voltants us pot indicar el camí, només cal avançar una mica més i ja estareu... Com en gran part dels restaurants de l'Uzbekistan trobareu cotxes aparcats a la porta que us permetrà identificar que ja heu arribat...
Us esperen els cigrons i el xai tendre que s'ha cuit a foc lent durant molt de temps, acompanyats de tomàquet, ceba, pastanagues, llorer, pebre i un brou deliciòs... Bon profit !!!
Pd. I si voleu saber més d'aquesta cuina us recomano llegir l'entrada "El plov, el plat nacional de l'Uzbekistan" i també "Gastronomia uzbeka".
Etiquetes de comentaris:
Avicenna,
Bukharà,
Cànon de la Medicina,
Gastronomia,
Ibn Sina,
Khorasand,
Literatura,
Medicina,
Restaurants,
Shurpa,
Ulugh Beg
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada