dilluns, 13 de maig del 2013

El naixement d'una Republica Socialista: Uzbekistan


Per un moment pensem que hi som a pocs anys del 1917. Els bolxevics després de la Revolució d'Octubre de 1917 van anar conquerint territoris arreu de l'antic imperi. A l'any 1921 es van trobar amb una forta resistència per part dels nacionalistes uzbeks (basmatxis) que amb l'arribada a les terres d'Àsia Central de les restes de l'exèrcit blanc zarista eren dues de les grans preocupacions per tal de garantir l'èxit de la revolució. Tanmateix en aquests temps ja existien importants nuclis comunistes a les principals ciutats i pobles de l'Uzbekistan que es van aliar amb els musulmans progressistes per tal de fer fora a l'Emir de Bukharà, així com a altres líders i membres dels zarisme i el moviments conservadors refugiats, ben lluny del centre neuràlgic de l'Imperi.

L'any 1923 la revolta basmatxi fou derrotada, malgrat a les regions orientals de l'actual república de l'Uzbekistan, especialment la vall de Fergana, va mantenir una petita resistència fins a l'any el 1928 i ja residualment fins al 1936.

En 1924, es redefiniren les fronteres internes de l'Àsia Central atenent relativament a criteris ètnics, determinats pel georgià Iósif Stalin, en aquella época Comissari del Poble per a les Nacionalitats del govern de Lenin.

En realitat aquesta divisió va separar pobles i cultures que durant segles havien estat part del mateix territori, com per exemple, les poblacions de Samarcanda i Bukharà, d'étnia majoritariament tadjika, que passen a formar part de la RSS de l'Uzbekistan o com la Vall de Fergana, dividida entre la RSS del Kirguizistan, la RSS del Tadjikistan i la RSS de l'Uzbekistan.

El 27 d'octubre d'aquest any es crea la República Socialista Soviètica de l'Uzbekistan de la unió de la República Popular Soviètica de Bukharà (que correspondria l'emirat de Bukharà - el sud oest de l'Uzbekistan actual i algunes parts a Tadjikistan, Turkmenistan, i Kazakhstan), la República Popular Soviètica de Coràsmia (que correspondria a l'antic khanat de Khivà) i de part la República Autònoma Socialista Soviètica del Turkestan (que correspondria als actuals Kirguizistan i Turkmenistan i part del Kazakhstan, Uzbekistan i Tadjikistan) convertint-se en una nova república de la URSS en substitució de les inicialment creades.

Fins a 1929 la RSS de l'Uzbekistan inclou a la RSSA Tadjica, any que aquesta es separarà creant la República Socialista Soviètica del Tadjikistan adquirint igual rang dins de la URSS. En 1930, la capital de la RSS d'Uzbekistan és traslladarà de la ciutat de Samarcanda a Taixkent, i en 1936, s'incorpora la RSSA Karakalpaka que fins a llavors pertanyia a la RSS de Kazakhstan.

Aquesta divisió es va mantenir ja sense gaires modificacions fins a finals del segle XX amb la desaparició de la Unió Soviètica. L'1 de setembre de l'any 1991 la RSS de l'Uzbekistan es declarà independent i neix un nou país, la República d'Uzbekistan, amb unes fronteres creades setanta anys abans en els despatxos del Kremlin i amb una història de milers d'anys a crear... però aquesta ja és una altra història...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...