En reunir els artesans de les diferents terres conquerides Amir Timur va iniciar un dels períodes més brillants en l'art islàmic de tots els temps. L'art i l'arquitectura timúrida van servir d'inspiració a les terres que s'estenen des de Anatòlia a l'Índia i malgrat aquest extens imperi va ser relativament de curta durada, els seus descendents van continuar governant en Transoxiana com a mecenes principals d'aquesta rica versió de l'art islàmic. A través del seu patrocini, el món islàmic oriental es va convertir en un important centre cultural, amb Samarcanda, Herat, Bukharà i altres ciutats com a focus artístics i religiosos durant segles.
Potser l'element més característic de l'època artística timurida era una autoconsciència del gust pel refinament tècnic i el virtuosisme que es va esforçar contínuament per superar fins i tot així mateix. Aquesta voluntat de recerca de la bellesa i la perfecció es va estendre en totes les facetes artístiques, així, en qualsevol de les vessants de la literatura, des dels manuals científics, mèdics o astronòmics fins a les obres religioses o poètiques, la cal·ligrafia, la il·luminació, la il·lustració i la unió en un tot brillant i acolorit ocupen un lloc central. En les pintures en miniatura es considera aquesta com a l'edat d'or de la pintura hereva del món persa i amb influències de la pintura xinesa i l'estilisme mongol.


En l'arquitectura, en obres i edificis, l'ornamentació fou un element fonamental tant com la cura en el disseny dels jardins amb llacs artificials, fonts i pavellons. Rajoles de color turquesa i blau que formen intricats dissenys lineals i geomètrics decoraven les façanes dels principals edificis de Samarcanda i d'altres ciutats de l'imperi. De vegades, l'interior va ser decorat de manera similar, amb la pintura i el relleu d'estuc enriquint encara més l'efecte.
Samarcanda, com altres poblacions de l'Uzbekistan i Iran, recull aquest art i els seus monuments són una delicada mostra d'una cultura refinada i colorida.
+ info:
- The art of Timurid period (The Metropolitan Museum of Art - New York)
- Timurid Architecture in Samarkand
- Shahr-i-Zindah, la tomba del rei vivent
- Vida de Tamerlà
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada