dilluns, 29 d’octubre del 2012

Tamerlano, òpera de Georg Friedrich Händel

Tamerlano és una òpera en tres actes composta per Georg Friedrich Händel. El llibret és de Nicola Francesco Haym, adaptat del llibret escrit per Agostino Piovene per a l'òpera homònima de Francesco Gasparini, aquest al seu torn adaptat a partir de la tragèdia de Jacques Pradon "Tamerlan ou La Mort de Bajazet" (1675). Es basa lliurement en la història de l'emperador otomà Bajazet i la seva derrota davant de Tamerlà. Per tant, en aquesta fantàstica òpera podem conèixer una part de la història del gran Amir Timur i una adaptació d'un moment destacat de les seves conquestes.

S'estrenà el 31 d'octubre de 1724 al King's Theatre de Haymarket, a Londres, durant la sisena temporada de la Royal Academy of Music. En l'estrena cantaren la famosa soprano Francesca Cuzzoni i el castrato Francesco Bernardi Il Senesino.

Tamerlano és l'òpera número divuit de Georg Friedrich Händel i, igual com la major part de les seves obres, va ser composta en un període de temps bastant curt (en només tres setmanes), sobre un text del seu llibretista més habitual, Nicola Haym, amb qui ja havia col·laborat a Giulio Cesare i ho tornaria a fer en un altre dels seus títols més coneguts, Rodelinda. En un moment en què Händel s'havia de sotmetre a la forta competència d'altres compositors, va acudir sovint a herois de l'antiguitat clàssica o de l'Orient, que podien afegir un interès històric o llegendari, a més de servir a un esperit il·lustrat per establir interessants relacions entre els bons monarques i als qui utilitzen el seu poder per cometre abusos.

Ara us deixo amb un fragment de l'òpera i us convido a escoltar altres fragments en aquest enllaç amb les meravelloses veus de Monica Bacelli com a Tamerlano i Thomas Randle com a Bajazet.

 
+ informació:
- Llibret de l'òpera Tamerlano (italià - castellà) de Händel
- Tamerlano amb Placido Domingo.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...