dijous, 9 de febrer del 2017

El basar de Siyob, el més gran de Samarcanda



El basar de Siyob o Siab (en uzbek, Siyob Bozori) és el mercat més gran (més de set hectàrees) i més antic de la ciutat de Samarcanda, a més d'ésser un dels basars més grans i més antics de tota Àsia Central. El seu nom prové de la paraula persa "siab" (riu), ja que es troba a prop d'un.

Es troba a la part central de Samarcanda, a l'anomenada ciutat vella, a un quilòmetre al sud del conjunt de Registan i pocs metres de la mesquita de Bibi Khanum.


L'edifici va ser construït amb la forma d'una cúpula sota la que es troben gran quantitat de parades de queviures i altres productes i petits centres comercials. L'entrada principal és un arc triple, vorejat de majòlica blava que ens porta a caminar entre diversos pavellons amb tot tipus de botigues.


És un espai ben ordenat i ben net, força lluny del caos que hom espera en els basars orientals. Hi ha infinitat de parades dedicades a les verdures, fruites, fruits secs, espècies, cereals o pans, un gran edifici una mica separat per a la venda de carn i productes animals, un pavelló dedicat a la pastisseria i els dolços orientals o un centre comercial de cinc pisos on trobar artesanies - tallat en fusta, forja i el gravat en coure- o peces de vestir.


Mentre caminem trobarem cafès i petits restaurants, on preparen plats nacionals com el plov, kebabs, laghman, shurpa, samsa o manti o altres delícies de la gastronomia uzbeka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...